София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Акция „Зима 2017“

АПИ са готови да посрещнат зимата

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Акция „Зима 2017“ стартира на 1 ноември тази година. От тази дата ще бъдат засилени и проверките от екипите на „Пътна полиция“ на територията на цялата страна. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и др., като при констатирани нарушения контролните органи ще налагат санкции. Важно е водачите да се дооборудват и с резервна гума, антифриз, незамръзваща течност за почистване на стъклата, лопатка и др. От Съюза на българските автомобилисти призоваха всички шофьори да бъдат по-внимателни на пътя, защото световната статистика за смъртност на пътя е с доста голям процент. Около 3 500 души загиват всеки ден по пътищтата в целия свят.

От БЧК призовах към отговорност към пълното съдържание на автоаптечка, която може да ни помогне при прилагане на първа помощ.

А за да се стигне до предотвратяване на катастрофи на пътя, шофьорите трябва напълно да променят мисленето и поведението си на пътя.

От АПИ заявиха, че вече са в готовност да посрещнат зимата. Над 60% от необходимите материали вече са по опорните пунктове, а от 1 ноември се обявява влизане в система за зимно поддържане. От Агенцията допълниха, че вече са се сблъскали със зимните условия на проходите „Превала“ и „Петрохан“ и са се справили успешно със зимната обстановка.