София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ако Оманският фонд спечели делото за КТБ, България трябва да плати 5-6 млрд. лева

Банките в България са хищници, казва Вера Ахундова, съпредседател на „Ние, гражданите“

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Искането за анализ дали е отнет правомерно лицензът на КТБ беше отхвърлено и сега се обжалва в Страсбург. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Вера Ахундова, съпредседател на сдружение „Ние, гражданите“, което се опитва да получи справедливост за вложителите в КТБ.

Тя съобщи, че членовете на сдружението са 7 800 души и системно получават отказ от правосъдие. За тази държава ние не съществуваме, каза Ахундова и посочи, че ощетени от фалита са физически и юридически лица както от България, така и от целия свят – Русия, Австралия, Германия, Италия.

Тя добави, че с различни хватки вложителите са избутани назад в списъка на кредиторите и така шансът да получат поне част от парите си е нищожен.

Ахундова каза още, че се събират такси дори за възражения, а не за искови проивзодства и така от сметките на вложителите изчезват пари, а това е нперавомерно.

Ние чакаме да има виновен, каза тя и припомни, че вложителите са получили обещание за прозрачност и справедливост по казуса КТБ лично от Бойко Борисов и затова сдружението е призовало да се гласува за ГЕРБ.

Президентът Плевнелиев също обеща, но стенограмата от заседанието за фалита е засекретено.

Тези обещания бяха излъгани, каза Ахундова.

Вече не става дума за пари, а повече за справедливост, посочи тя и добави, че проблемът с вложителите в КТБ се игнорира.

Ние не можем да поканим властниците да пият кафе в рудника като миньорите или да блокираме София като такситата, а нашият проблем не е по-малък.

Според Вера Ахундова институците виждат, че е извършена несправедливост но системно отговарят, че нямат правомощия да направят каквото и да било.

В същото време банките регистрират все по-големи и по-големи печалби и това не е нормално, каза тя и добави, че поведението на банките е хищническо.

Тя даде пример с фалитите в САЩ, където от 1934 година насам вложителинте са получили по 78 цента на всеки загубен долар.

Тя посочи, че ако по делото, водено от Оманския фонд, се постанови осъдителна присъда, всички българи ще трябва да платят сума от порядъка на 5-6 милиарда лева.