София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Активизираме търговското сътрудничество с Австралия

Тема на разговор бе и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Австралийско-български бизнес съвет е основан от група българи в различни бизнес сфери с цел укрепване и задълбочаване на търговските връзки между България и Австралия. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и г-жа Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Тема на разговор бе и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на търговската политика през първата половина на миналата година, когато бе приет мандат и започнаха преговорите по споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. Зам.-министър Лилия Иванова изтъкна, че България, заедно с останалите държави-членки на ЕС, е подкрепила договарянето на широкообхватно, амбициозно и балансирано споразумение, при внимателен подход към чувствителните селскостопански стоки. По думите й налице са предпоставки за разширяване на пазарните ниши в Австралия за българския износ на медикаменти, двигатели и електрически апарати, медицински инструменти, етерични масла, слънчогледови семена и др. „Страната ни също така отдава съществено значение на привличането на австралийски инвестиции и разнообразяването на тяхната отраслова структура в посока на производства с по-висока добавена стойност“, подчерта икономическият заместник-министър.
Двете страни изразиха сходството във вижданията за ползите от една отворена и предсказуема система на търговия, което ще създаде предпоставка за договаряне на амбициозни условия на взаимен достъп до пазарите на стоки, услуги и обществени поръчки, както и по отношение на другите обхванати от бъдещото споразумение въпроси.