София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ал. Томов събира подписи за референдум

Предлага икономически реформи и отмяна на партийните субсидии

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Учреденото в началото на юни ляво политическо обединение „Заедно“ начело, на което застана политикът Александър Томов, събира подписи за провеждане на референдум. Това стана ясно по-рано днес  по време на провела се в София пресконференция на формированието. Основният въпрос, до който представителите на движението иска да се допитат до народа е свързан с отпадането на партийните субсидии и заменянето им с членски внос.
 
Останалите два въпроса са свързани с приемането на нова програма за икономическо развитие, както и с увеличаването на пенсиите с 30% до 2021 година. Подписите ще се събират от утре до 4-ти декември, ако те успеят да достигнат, изискваните от закона 400 000, референдумът ще се проведе на 19 май, заедно с европейските избори.
 
Лидерът на движението подчерта още, че в политическата програма на „Заедно“ се отделя особено място на промяната в икономическото развитие на страната. Томов подчерта и  необходимостта от възобновяване на отношенията между България и Русия.
 
От „Заедно“ обявиха още, че ако спечелят достатъчно гласове на предстоящите парламентарни избори за един мандат ще  увеличат двойно износа на наши стоки. Това щяло автоматично да доведе и до увеличаване на пенсиите и заплатите.