Гледай
на живо

Албанският става втори официален език в Македония

Законът трябва да бъде подписан от президента

Албанският става втори официален език в Македония Македонският парламент прие законопроект,  който обявява албанския език за втори официален в ст... thumbnail text

Македонският парламент прие законопроект,  който обявява албанския език за втори официален в страната. Законът беше подкрепен от 69 депутати от Социалдемократическия съюз на Македония и трите албански партии. ВМРО-ДПМНЕ бойкотира гласуването.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента Георге Иванов, който изрази опасения, че той противоречи на конституцията.

Ако стане факт, законът ще позволи на албанците, които са около една четвърт от населението (общо около 2 милиона души), да общуват на родния си език с институциите.

В момента албанският може да се ползва като официален език, но само в районите, в които албанците са над 20 % от населението.

Според ВМРО-ДПМНЕ новият закон противоречи на конституцията, където е записано, че официален език е македонският, а освен това ще доведе до правен хаос и неефективни институции.

Албания приветства приемането на закона, а премиерът Еди Рама го нарече "историческо постижение, което демократизира и подсилва Македония".