София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Александър Томов: Едни и същи хора ни управляват през целия преход

България изостава от Европа и света, смята политикът

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

С избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция Европа е изправена пред големи реформи и те ще окажат влияние и върху България. До няколко години ние ще имаме съвсем друг дневен ред. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ лидерът на „Българска социалдемокрация“ Александър Томов.

Той посочи, че единственият начин Европейският съюз да се превърне в глобална сила, е задълбочаване на интеграцията. Европа изостава от останалия свят, а България изостава от Европа, така чеза нас изоставането е двойно, коментира професор Томов.

Той анализира, че е много голям делът на сивата икономика в България, има висока корпоративна задлъжнялост и високи нива на бедност и растат социалните неравенства.

Най-богатите имат 7 пъти по-високи доходи от най-бедните 20 % от населението и това е показател за изостанала страна, каза политикът.

Според него ние изоставаме в социалната политика, по отношение на доходите, в брутния вътрешен продукт и това изоставане са задълбочава през последните 10-15 години.

Нас ни управляват две групи хора – 7 години Бойко Борисов и БСП с ДПС десетина години. Това е българският преход, коментира Томов.

С едно кратко изключение от 4 години на Иван Костов, управлява или Борисов, или БСП, каза още той и заключи, че демокрацията в България е псевдодемокрация, при която една група хора с помощта на парите се възпроизвежда непрекъснато във властта.