София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Томов: Олигархията ръководи властта

БСП е алтернатива на властта, ако се изчисти от корупционните сделки

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Закона за приватизацията.

Александър Томов коментира това като комедия. „Трагедията от петък днес премина в комедия. По традиция депутатите трябва да гласуват в полза на обществения интерес. В петък те гласуваха срещу обществения интерес. Над 150 милиона икономисаха плащания към бюджета. Те трябваше да бъдат платени от нарушители на съответни договори за приватизация“, каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Томов.

Той отбеляза, че от 79 депутати на БСП само 22 са останали в залата по време на гласуването на промените в Закона за приватизацията, с което, според Александър Томов те умишлено са подпомогнали гласуването. „Не може да ми кажете че това е случайно. Става дума за много пари и за олигархия, която пробива. В този си вид българското правителство е зависимо от тези олигарси“, подчерта той.

„Това което става ни излага по целия свят. Ние няма да видим нито Шенген, нито Еврозона, ако продължаваме с тези хора начело на държавата“, смята Александър Томов.

Целта на управляващите, по думите му, е била промените в закона да минат тихомълком, на премиерът се е уплашил от реакция от Брюксел. „Той се уплаши от безпрецедентната реакция. Това щеше да бъде и реакция от ЕС, от Брюксел, освен реакцията на президента. Достатъчно юристи се произнесоха, че това е антиконституционно, освен че е криминално. И те се усетиха“, поясни Александър Томов.

Запитан кой може да даде алтернатива на настоящата власт, той подчерта, че левицата може да го направи, но БСП трябва ясно да се разграничи от огромните корупционни сделки на обкръжението си, на министър-председателя Сергей Станишев, на хора преди и след него. „Докато това стои около социалистите, те няма да стигнат до никъде“, каза Томов.