Гледай
на живо

Александър Томов представи „Новите глобални сили и Европа“

Според политика, Европа трябва да бъде сред глобалните сили в света

Професор Александър Томов представи новата си книга „Новите глобални сили и Европа“. Настоящото издание се явява приемник на „Четвъртата цивилизация“, която авторът издава през  1996г. 
Томов сподели, че част от онова, което тогава е звучало като антиутопия, днес е реалността, в която живеем. 
Политикът  още тогава е предвидил краха на еднополюсния либерален модел, който заедно с глобализацията, по думите му, са довели до сериозно социално и икономическо неравенство. Според Томов, светът днес е свят, обречен да има множество и различни центрове. Като всяко нещо и това, разбира се, крие  рискове. За малка страна като България, те се състоят във факта, че при многополюсния модел, тя ще трябва да търси баланса между различните и противоречиви интереси на силните на деня, изясни тезата си Томов.
Четири са съществуващите в момента световни центрове, които авторът посочи - САЩ, Китай, Русия и Индия. За да се постигне още по-добър баланс, Европа също трябва извоюва своето място на картата, редом с големите. На този етап, на Стария континент му липсва обединението, смята политикът, но е оптимист, че то може да бъде постигнато.