София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Томов със скандални разкрития

Имало корупция във всички етажи на властта в България

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

„Сумата от 34 млн. евро за този договор е непонятна. Няма такава цена за консултантски договори. Това надвишава всички възможни тарифи за такива отношения, още повече за този проект, който аз познавам в детайли“, това каза в предаването „Евро Дикоф“ на телевизия Евроком Александър Томово по повод договора за консултации между Иван Саздов и азиатските инвеститори за най-мащабния проект на Балканите, който трябваше да се осъществи до Елин Пелин.

Томов каза, че не е знаел за такъв договор и е разбрал за него преди няколко месеца.  „Така или иначе обаче аз бях изтласкан в страни и преди месеци разбрах за консултантския договор, който предизвика доста големи скандали в Хонг Конг. Няма такава сума за такъв тип договор, такива пари не се дават за такива действия. Нещо има отзад, нещо има скрито“, смята Томов.

Той посочи, че не познава Иван Саздов, но има нещо скрито в тези договорни отношения и именно заради тях проектът отчасти е зациклил.

Александър Томов обясни, че проектът за „Лас Вегас на Балканите“ е бил най-големият инвестиционне проект през последните десетилетия, който е остойностен на 1,6 млрд. евро. „Когато става въпрос за такива пари, има някакъв водач, както беше Стивън Лоу. Проектът даваше 3 поредни години по 1% БВП, даваше 7 000 работни места“, подчерта Томов.

Той обясни, че след като е подписан меморандум с правителството за 3 години за най-висок клас инвеститор, похарчени са близо 17-19 млн. евро, и изведнъж проектът постепенно е започнал да залинява.

„Българската държава тези години пропусна, това което каза онзи ден и Държавният департамент, че има корупция във всички етажи на властта“, каза още Томов и подчерта, че България умишлено не е продала АД „Кремиковци“, което е искано от няколко милиардери, а умишлено е фалирала предприятието.