София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АЛЕКСИС ЦИПРАС ПОЛОЖИ КЛЕТВА КАТО ПРЕМИЕР НА ГЪРЦИЯ

ЦИПРАС: ЕС НЕ ПОМАГА НА СТРАНИТЕ, ПРИЕМАЩИ МИГРАНТИ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на партия СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция за втори път тази година. Очаква се новият кабинет да бъде обявен днес или най-късно утре. Министър-председателят положи гражданска клетва за вярност без присъствието на религиозни лица.
В своята първа реч като повторен премиер на страната, Ципрас обвини Европа, че не е осигурила защита за държави като Гърция, които помагат на бежанците. По негови думи е необходима обща позиция на южните страни от континента, където е първата дестинация на мигрантите, за солидарно справяне с проблема. „В противен случай няма смисъл да говорим за Европейски съюз и обединена Европа“, допълни още лидерът на СИРИЗА.
Той изведе като основна цел на новия кабинет извеждане на Гърция от 5-годишната икономическа криза. Партията на Ципрас ще управлява заедно с „Независими гърци“ на Панос Каменос. Очаква се на поста финансов министър да остане Евклид Цакалотос. Коалицията се сформира след като СИРИЗА събра 35% от вота на гърците на изборите в неделя. Това осигури на Ципрас и компания 145 места в парламента. Към тяхната визия за държавата се присъединиха „Независими гърци“, допълващи необходимия брой за създаване на правителство с 10 места в пленарната зала.
Алексис Ципрас получи поздравително писмо от българския си колега Бойко Борисов за победата на изборите. Борисов изтъкна необходимостта от създаване на газова връзка между двете съседни страни. Българският премиер изрази надежда, че този път правителството на Гърция ще спомогне за налагане на успешни икономически и финансови реформи, които ще избавят Атина от кризата, в която се намира.