София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Алкохолът предпазва от деменция

Научното изследване е продължило 23 години

5 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

 

Научно изследване доказа, че консумацията на алкохол предпазва хората от деменция. Проучването е на Международен изследователски екип от Великобритания и Франция. Учени от френския Национален институт за здраве и медицински изследвания и колегите им от Лондонския университетски колеж са изследвали данните на повече от 9 000 британци. Проучването е продължило 23 години, а участниците в анализа са на възраст между 35 и 55 години.

 

Резултатите показват, че 397 от анкетираните са развили деменция, като средната възраст на развитие на болестта е била 76 години. Проучването показва, че проблеми с паметта при по-възрастните хора прогресира значително по-бързо при лица, които категорично са се отказали от консумацията на алкохолни напитки.

 

Специалистите заявяват, че употребата на 140 грама чист алкохол на седмица защиват мозъка и предпазват от деменция. Все пак и това минимално количество увеличава риска от други заболявания, като тумор и увреждания на черния дроб. Учените са установили, че и прекомерната употреба на спиртни напитки увеличава шансковете от развитие на деменция.