Гледай
на живо

Алкохолът предпазва от деменция

Научното изследване е продължило 23 години

Алкохолът предпазва от деменция   Научно изследване доказа, че консумацията на алкохол предпазва хората от деменция. Проучванет... thumbnail text

 

Научно изследване доказа, че консумацията на алкохол предпазва хората от деменция. Проучването е на Международен изследователски екип от Великобритания и Франция. Учени от френския Национален институт за здраве и медицински изследвания и колегите им от Лондонския университетски колеж са изследвали данните на повече от 9 000 британци. Проучването е продължило 23 години, а участниците в анализа са на възраст между 35 и 55 години.

 

Резултатите показват, че 397 от анкетираните са развили деменция, като средната възраст на развитие на болестта е била 76 години. Проучването показва, че проблеми с паметта при по-възрастните хора прогресира значително по-бързо при лица, които категорично са се отказали от консумацията на алкохолни напитки.

 

Специалистите заявяват, че употребата на 140 грама чист алкохол на седмица защиват мозъка и предпазват от деменция. Все пак и това минимално количество увеличава риска от други заболявания, като тумор и увреждания на черния дроб. Учените са установили, че и прекомерната употреба на спиртни напитки увеличава шансковете от развитие на деменция.