София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ало, г-н Борисов – Путин се обажда

Руският президент пожела успешен трети мандат на премиера

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил по телефона на министър-председателя Бойко Борисов и му пожелал успешен трети мандат, съобщават от правителствената информационна служба.

Путин и Борисов отбелязали доброто развитие на търговско-икономическите отношения ,като подчертали 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Според двамата лидери тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия.

Тема на разговора били и големите енергийни проекти в България. И двете страни са подчерталши взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб „Балкан” на българска територия. Обсъден бил и проектът за АЕЦ – Белене. Министър-председателят Бойко Борисов заявил, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

Борисов и Путин са обсъдили и събитията, посветени на 25-годишнината на българо-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017 г., както и на 140 години от Освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г.