София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Америка иска да изгоним севернокорейския посланик

Сенатор Кори Гарднър призова 22 държави да скъсат дипломатически отношения с Пхенян

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Сенатор от Републиканската партия на САЩ призова България и още 21 държави да скъсат дипломатическите си отношения с Корейската народно-демократично република. Кори Гарднър, който оглавява сенатската Подкомисия за Източна Азия и е сенатор от Колорадо, е направил списък от 22 държави, които имат дипломатически мисии в Пхенян, и настоява те да изтеглят посланиците си, както и да изгонят севернокорейските дипломати от собствените си страни.

Списъкът включва България, Бразилия, Великобритания, Камбоджа, Куба, Чехия, Египет, Германия, Индия, Индонезия, Лаос, Малайзия, Монголия, Нигерия, Пакистан, Полша, Румъния, Русия, Швеция и Виетнам.

САЩ нямат дипломатическо представителство в Северна Корея и при нужда ползват китайското посолство за комуникация.

Испания вече обяви севернокорейския посланик за персона нон грата, а Кувейт даде на дипломатическия представител на северна Корея един месец, за да напусне страната.

По непотвърдена информация още няколко страни се готвят да предприемат стъпки в подобна посока.

Очаква се Северна Корея и стремежът ѝ да се превърне в ядрена сила да са основна тема по време на сесията на Общото събрание на ООН, която започва в Ню Йорк. Според американски източници в речта си в централата на световната организация президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе реч, в която ще посочи КНДР като основна заплаха и да призове за международна изолация на режима в Пхенян.