София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Америка за България“ се похвали с проектите си

Фондацията е дарила 17 милиона долара през 2017

6 годиниКултура 5 Боряна Райчева

Фондация „Америка за България“ обяви, че през 2017 година е подпомогнала проекти на обща стойност 17 милиона долара. С това парите, която фондацията е вложила в България от 2009 година, става около 200 милиона долара.

Това каза президентът и главен изпълнителен директор на "Америка за България" Нанси Шилър на годишната конференция на благотворителната организация.

И през изминалата година най-много средства - над 9 млн. долара - фондацията е дарила за инициативи в сферата на образованието и работата с деца.

Общият брой на подпомогнатите училища от началото на програмата е вече 68, а от 2010 г. досега фондацията е инвестирала 8.1 млн. лв. за подобряване на учебната среда, образователните технологии и преподаването за 75 000 български ученици.

През 2018 г. са планирани многобройни проекти, свързани с образованието и науката. През пролетта ще бъде открита нова сграда в кампуса на Американския университет в България (АУБ) в София, финансирана от "Америка за България". В Софийския университет пък ще бъде израдена нова високотехнологична лаборатория за научни цели в областта на биотехнологиите.