Гледай
на живо

Американска ескадрила изтребители в Европа

Целта според ТАСС: „Съдържане на Русия“

Американска ескадрила изтребители в Европа Военновъздушните сили на САЩ са прехвърлили ескадрила изтребители F-22 в Германия в рамките на мерки... thumbnail text
Военновъздушните сили на САЩ са прехвърлили ескадрила изтребители F-22 в Германия в рамките на мерките за сдържане на Русия. Това съобщават световните агенции, позовавайки се на  списание The National Interest,  което цитира съобщение на  Командването на ВВС на САЩ .
Според руската информационна агенция ТАСС ,  изтребителите ще престоят в Европа няколко седмици – ОТ 8 АВГУСТ ВЕРОЯТНО ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ. Ескадрилата  F-22 Raptor, пилоти и съпътстващото оборудване са разположени на авиобазата Шпангдалем в Германия за провеждане на тренировъчни полети съвместно с други европейски сили. От ВВС на САЩ уточняват, че това е , цитирам: „учебно прехвърляне, което  се провежда в рамките на европейската инициатива за сдържане“. Изтребителите пето поколение ще провеждат тренировки със съюзниците на НАТО и ще бъдат прехвърляни и в други части на Европа.  ТАСС припомня, че Рапторите са многоцелеви изтребител, изработен по методологията „стелт“ която  го прави трудно забележим за радарите на противника. Първото му използване в бойни условия е било при въздушна атака срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.