София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Американската компания Uber е скрила мощна хакерска атака

Засегнати са данните на 57 милиона клиенти и шофьори

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Американската компания Uber е скрила хакерска атака, извършена в края на 2016 г. В продължение на месеци от компанията не обелили и дума за хакерския удар, който е засегнал личните данни на 57 милиони клиенти и шофьори. Кибер престъпниците са се сдобили с имената, имейлите и телефони им, съобщава агенция „Блумбърг“. Информацията бе потвърдена и от самата компания.

„Форбс“ съобщи, че от Uber са платили $100 000 на двама хакери, които са имали достъп до личната информация на клиентите. В замяна компанията поискала от хакерите да запазят мълчание за кражбата и да изтрият чувствителната информация.

Американските компании са задължени да съобщават на регулаторите за хакерски атаки, при които има сериозно изтичане на данни. Компанията вече бе глобена с 20 хиляди долара, защото бе пропуснала да съобщи за друг, значително по-малък инцидент от 2014.