Гледай
на живо

Ананиев готви нов здравноосигурителен модел

Предвижда се задължително допълнително осигуряване

Парламентът възложи на министъра на здравеопазването да представи модел за реформа в здравеопазването до края на месец септември, след като проведе широко обществено обсъждане, съобщиха от здравното ведомство.

Текат дискусии здравната вноска да се увеличи с 12 лева на месечна база. Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, съобщи пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Основната разлика между настоящия здравноосигурителен модел и този, който предлага здравният министър Кирил Ананиев, е, че във втория се предвижда задължително допълнително здравно осигуряване.

В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др.

Целта на тези предварителни разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване.

Министър Кирил Ананиев ще представи всички добри идеи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември. На форума ще има и международно участие. Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването.