София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ананиев: Шефът на НЗОК попадна в капан

Плочев е го е излъгал за шест неща

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред NOVA TV. Той добави, че до сега не са му докладвали, че има проблем по отношение на такова разплащане.

Припомняме ви, че в петък здравният министър поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка.

„Това, което в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца”, подчерта Ананиев.

Здравният министър изтъкна, че няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС. Той заяви, че страната ни дължи 270 милиона лева към чуждите здравни каси. Министър Ананиев допълни, че през тази година са предвидени да изплатят 70 милиона лева.

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

Министър Ананиев заяви, че при срещата им Плочев е казал шест неистини.

„Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: "Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран". Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат "картбланш" да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал, като каза, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал", разказа Кирил Ананиев.

Здравният министър добави, че в действителност имало две писма - едно до Народното събрание и едно до здравния министър. "В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават", съобщи Ананиев.

Здравният министър заяви, че му е трудно да си представи, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри. „Според мен той се забърка в тази история, без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев.