София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Анелия Велева се оттегли от председателския пост на НФСБ Костинброд

Тя се отказа и от членството си в партията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Председателката на НФСБ Костинброд Анелия Велева се оттегли от поста си, след ареста й с още петима души за трафик на бежанци.

Велева беше освободена с мярка „Подписка“, въпреки че прокуратурата поиска постоянното й задържане. В ареста остава Калин Василев мъжът, с когото Анелия Велева живее на семейни начала.

Причината да не бъде наложена най-тежката мярка на активистката е, че няма данни тя да е участвала пряко в трафика на хора през България. Показанията на полицаите срещу нея също са били противоречиви.

В заявлението за напускане на поста Велева пише, че разразилият се медиен скандал, замесил името й в нещо, което не е извършила налага подаването на оставка.

Освен, че напуска председателския пост, Велева се оттегля и като член на НФСБ. В документа пише още, че с постъпката си активистката се надява всички съмнения към името на Валери Симеонов да отпаднат и да се сложи край на спекулациите.

От 27-и юли Анелия Велева вече не е член на партията.

Задържаните по обвинение в трафик, които остават в ареста са останалите четирима членове от групата – Калина Иванова от Хасково, Дилян Николов от Бургас, Любомир Тодоров от Лом и бившата барета Николай Дюлгеров.