София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангела Меркел - 11 години канцлер на Германия

Меркел е първата жена, заемаща поста канцлер в Германия

7 годиниПолитика 19 Боряна Райчева

На 22 ноември 2005 г. Ангела Меркел беше избрана за федерален канцлер на Германия.
11 години е солиден политически период. Някои германски политолози наричат последното десетилетие "Ерата на Меркел." В продължение на много години Меркел беше наричана "безалтернативен канцлер". През последните години медиите непрестанно разпространяват информация за вътрешните политически вражди по отношение на бежанската криза, довела до разцепление в управляващата коалиция. Това накара някои наблюдатели да се съмняват в перспективите на държавния глава да остане канцлер на Германия за четвърти път.
Последни проучвания обаче сочат, че по-голямата част от германците продължават да подкрепят Меркел, а самата тя заяви на 20 ноември, че влиза в битката за поста канцлер, която ще се проведе през 2017 година.

Коя е Ангела Меркел?

Ангела Доротея Меркел (по баща Каснер) е родена на 17 юли 1954 в Хамбург в семейството на лютерански пастор и учителка по английски. Скоро семейството се премества на територията на ГДР – в началото в град Квитцов, след това в Темплин (Бранденбург), където Ангела прекарва детството и юношеството.
Училищните години на Ангела Каснер преминават в пионерската организация, носеща името на лидера на Германската комунистическа партия Ернст Телман, а по-късно е била член на Съюза на свободната германска младеж.
През 1978 г. се дипломира в катедра физика в университета в Лайпциг. През 1986 г. защитава докторска дисертация по физика.
След дипломирането си от 1978-1990 работи в Централния институт по физикохимия към Академията на науките в Берлин.
Политическата кариера на Меркел започва през 1989 г., когато се присъединява към партията "Демократичен пробив", като веднага поема поста прессекретар на организацията.
От 1990 г. е член на Християндемократическия съюз (ХДС).
В същото време е назначена за прессекретар на първото некомунистическо правителство на ГДР под ръководството на Лотар де Мезиер.
През декември 1990 г. става член на Бундестага в избирателния район на Рюген-Щралзунд-Предна Померания.
През 1991-1994 работи като федерален министър по въпросите на жените и младежта в правителството Хелмут Кол.
От 1994 г. до 1998 г. е бил министър на околната среда и ядрената безопасност на Германия.
През 1993-2000 година е държавен председател на ХДС в Мекленбург-Предна Померания.
През 1998 г., по предложение на министър Волфганг Шойбле, е избрана за генерален секретар на ХДС. От 10 април 2000 година е председател на ХДС.
През 2002-2005 е заместник-председател на ХДС в Бундестага.
На 22-ри ноември 2005 година е избрана за канцлер на Германия, като става първата жена в историята на такава позиция.
Три пъти е преизбирана на този пост през 2005 г., 2009 г. и през декември 2013 година. На последните избори тя печели 462 гласа от общо 621 възможни.
Ангела Меркел е един от най-влиятелните политици в света. През 2015 г. в списъка на най-влиятелните хора в света, съставен от списание на Forbes, Ангела Меркел заема второ място.
Пет поредни пъти оглавява класацията на стоте най-влиятелни жени в света според Forbes.
През декември 2014 г. британският вестник Times нарече Меркел "Мъж на годината".
Сред наградите на Меркел са Голям кръст на Ордена "За заслуги" (най-високата награда на Германия) и Международната награда Карл Велики.
Ангела Меркел владее руски и английски език.
През 1998 г. се жени за професора по химия в Берлинския Университет Хумболт Йоахим Зауер. Първият й съпруг, от 1977-1982, е Улрих Меркел, физик по образование. Няма деца.