София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНГЕЛА МЕРКЕЛ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ТУРЦИЯ

ПРИЧИНАТА ЗА ВИЗИТАТА Е БЕЖАНСКАТА КРИЗА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде на посещение в Турция. Очаква се да се срещне с президента на страната Реджеп Ердоган и с премиера Ахмед Давутоглу в Истанбул. Причината за посещението е миграционната криза в Европа, както и ситуацията в Сирия, тъй като Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.
Според канцлера Турция е ключова държава за намаляването на бежанския поток. ЕС поиска страната да регистрира новопристигащите бежанци, като така им препречи пътя към Европа. На последната среща на върха в Брюксел беше обсъдена сумата от 3 млрд евро, която да бъде отпусната на Турция за справяне с кризата, но все още няма потвърждение, че средствата ще бъдат осигурени. На срещата между лидерите в Истанбул предстои да бъде обсъден и този въпрос. Ангела Меркел беше категорична, че ще бъдат коментирани и човешките права на турските граждани.