София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангелкова: 2016 г. се очертава да бъде най-успешната в сферата на туризма

Само за юни и юли ръстът на туристи, предпочели България, е 23,1 на сто

7 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

2016 г. се очертава да бъде най-успешната в сферата на туризма за последните 25 години. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Само за юни и юли ръстът на туристи, предпочели България, е 23,1 на сто в сравнение с предходната година, а по отношение на приходите за същия период увеличението е с около 14 процента /един милиард лева/.

За 7-те месеца на годината са отчетени приходи в рамките 13-14 на сто повече в сравнение с 2015 г., каза още Ангелкова.

В сравнение с най-успешната до момента 2014 година вече е отчетен ръст от 14 на сто, което по думите на министъра очертава 2016 г. като най-успешната и особено през лятото, когато прогнозите са надвишени почти двойно.

Основно ръст на туристи имаме от Германия, чийто брой е скочил с 38 на сто, като само за лятото той е над 40 процента. Следва Русия, където се отчита ръст от около 30 на сто, а на годишна база се очаква около 20 процента. Според статистиката най-голям ръст се отчита при румънците, където прогнозните 5 на сто са завишени четири пъти.

В момента 70 на сто от приходите в туризма се формират основно от летния туризъм, 20 процента от зимния, а останалите 10 на сто се разпределят между другите видове туризъм, като се наблюдава тенденция за комбиниране.

Последната статистика на Евростат по отношение на вътрешните пътувания показват, че България е в топ 10 от 28-те страни членки на ЕС със значителен ръст от 5,8 процента при среден за ЕС от 3 на сто. Българите почиват в България, като основно тенденцията е за уикендите и от четвъртък до неделя.