София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангелкова предприе проверка на плажове по Северното Черноморие

Открити са нередности на плажовете на Русалка, за които отговаря Областната администрация в Добрич

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министърът на туризма Николина Ангелкова предприе днес проверка на плажове по Северното Черноморие, съобщиха от пресцентъра на министерството.

При инспекцията на шест плажа в района на Русалка, извършена от екипи, проверяващи заедно с представители на МВР, са констатирани редица нарушения. Единият плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици.

Министър Ангелкова допълни, че на плаж Русалка-централен са поставени плажни принадлежности без разрешение. На плаж Русалка-Каяк се отдават кану-каяци също без разрешение, там няма и разрешение за воден коридор. "Ще сигнализираме всички институции за констатираните нарушения и ще следим как се изпълняват предписанията", категорична бе министър Ангелкова. Проверките по плажовете продължават.

В електронната поща на телевизия „Евроком“ бе получено писмо с отговора на Евгения Банева, изпълнителен директор на ТХ „Русалка холидейс”. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„Николина Ангелкова идва за първи път в комплекс „Русалка”, откакто е министър - и по време на предишния й мандат, и в този. За съжаление, тя не познава комплекса. Този плаж, който тя провери, е извън територията на комплекса, нарича се плаж Тауклиман и е собственост на фирма АСПО ЕООД. Той няма нищо общо с ваканционно селище „Русалка”.
След посещението министър Ангелкова каза, че „пет проверени плажа на Русалка са били неохраняеми.” – Аз не зная какъв е пролемът да са неохраняеми плажовете? Плажовете в България се делят на охраняеми и неохраняеми. Трета категория „полуохраняеми” няма. Може би само на „Русалка” е „полухраняем”, казано на шега, защото ние не сме концесионери на плажа, но се грижим за него. Единственият охраняем плаж на територията на комплекса е в юрисдикцията на Областна управа Добрич. В смисъл, те имат плажен пост, но нямат спасител.
Плажът е абсолютно безплатен. Ние за наша сметка го почистваме, извозваме сметта, осигурили сме на туристите и течаща вода. Ние не сме концесионери още от първото правителство на Бойко Борисов, когато зам. министър по концесиите беше Екатерина Захариева. Тя развали договора за концесия. Ние го бяхме взели за 5 години. Но тя реши, че ние сме закъснели с плащането с един ден – пуснали сме парите в 4 часа предния ден, но те са получени на другия ден. Тогава тя каза: „Вие не сте си платили концесията.” – Но въпреки че сега не сме длъжни да поддържаме плажа, ние го правим заради туристите!
Министърът твърди, че ние „взимаме такси за ползване на инфраструктурата на комплекса”. - Не зная как е направила сметка какво и колко се събира, след като е била тук не повече от 15 минути. За 15 минути да обходиш 300 декара е доста амбициозно! Ако Ангелкова има предвид, че хората си плащат за услугите в комплекса, нормално е една услуга в комплекса да бъде заплатена. Било, че ползваш тоалетни, било защото ползваш спортни площадки и игрища, това е нормален бизнес в целия свят!
„На плаж Централен са били поставени плажни принадлежности, за които няма издадено разрешение” – казва тя. - Плажни принадлежности са детски кофички, пояси, чадъри, чанти. Какво да има на плажа освен плажни принадлежности? Има шезлонги, но шезлонгите са абсолютно безплатни. Всеки може да си издърпа шезлонга, където си поиска и да си легне на него! Ние не можем да оставим туристите да се въргалят по пясъка!
Същото се отнася за каяците, за които тя твърди, че нямало разрешение за воден път. За пръв път чувам, че трябва да има коридор за каяк. За коридор за джетове в моята дългогодишна практика съм чувала, но за каяци не! Всички каяци са купени още по време на френската собственост на комплекса и до ден днешен те се използват за спорт абсолютно безплатно! Не виждам нищо странно в това в морето да има каяци! Много интересно какво смята министър Ангелкова, че трябва да има в морето?!
Същевременно не можем да не установим едно странно съвпадение: Тъкмо когато ние се оплакваме за ужасната ситуация, в която се намира Къмпинг „Каваци”, тя идва да проверява в „Русалка” някакъв неохраняем плаж! А там, където има реални проблеми и ние сме проглушили ушите на всички медии и институции за тревожно, нетърпимо и незаконно положение, нея я няма. Нека министър Ангелкова отиде на „Каваци” да провери как стоят там нещата! Да провери незаконно настанилата се фирма „Джи енд джи” и охранителната им фирма „Делта гард”, които нямат лиценз за туристическа дейност и тероризират персонала и туристите въпреки десетките жалби до полиция, прокуратура и всички институции. Ако не го направи, нейното поведение не би било професионално. А може да се тълкува и като умишлено.”