София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Англия бойкотира Световното първенство?

Крайната мярка е заради отравянето на семейство Скрипал

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Няколко големи британски медии съобщиха, че Англия може да бойкотира световното първенство в Русия през лятото. Всички цитират външния министър Борис Джонсън, който заяви, че тази мярка не е изключена, ако се докаже участието на Русия в отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Двамата са в болницата в град Солсбъри в критично състояние, след като бяха открити на пейка в търговски център.

Джонсън не изключи участието на Русия в този акт и заяви, че ако това се докаже, много трудно си представя, че делегацията на Англия на световното първенство може да замине за Москва в обичаен режим.

По-късно през деня премиерът Тереза Мей опроверга заплахата за бойкот, като посочи, че външният министър е имал предвид единствено официалната делегация за турнира, а не самото участие на националния отбор.

Външното министерство също излезе с официална позиция, че е възможно на първенството да не заминат високопоставени лица от правителството в Лондон, заради страх за здравето и живота си.

В Москва нарекоха „диващина“ намерението на Борис Джонсън да бойкотира първенството. Говорителят на външното министерство Мария Захарова отново потвърди, че Русия няма нищо общо със случилото се със Скрипал и неговата дъщеря.