София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Анкара осъди тестването на балистични ракети от страна на КНДР

"Призоваваме КНДР да спазва решенията на Съвета за сигурност на ООН"

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Анкара осъжда тестването на трите балистични ракети от страна на Северна Корея, информира Анадолската агенция.
В изявление на турското външно министерство се казва, че тестовете, извършени от Пхенян на 26 август, противоречат на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и са свързани с нарастващото напрежение в региона.
Призоваваме КНДР да спазва решенията на Съвета за сигурност на ООН и да избегне провокативните стъпки, които биха могли да доведат до още по-голямо нарастване на напрежението в региона, заявява външното министерство на страната.
Припомняме, че вчера сутринта Северна Корея изстреля три балистични ракети на късо разстояние.Това са първите ракетни тестове след обмена на заплахи между Северна Корея и САЩ.
Според отдела три ракери са изстреляни от провинция Гангуон до Японско море, като според данните на южнокорейските военни ракетите са прелетели около 250км.
Американските военни също са фиксирали изстрелването на северокорейските ракети, като според тях две от тях са били с малък обсег на действие, а третата е избухнала скоро след излитането си.