София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Анкара: Турция и Германия преживяват изпитание на времето

Турция остава отворена за инвеститорите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Анкара призова Интерпол да установи връзката на редица фирми, работещи в турския пазар с терористите от "Паралелна държава". Въпреки това, турското Министерството на вътрешните работи не си е поставило за цел да събира информация за чуждестранни партньори на тези дружества, коментира турският вицепремиер Мехмет Шимшек пред списание “Spiegel”.
Според него, Турция е страна с отворен и либерален пазар, която предлага благоприятни условия за инвеститорите.
Става дума за около 9800 компании, които са свързани с Фетхуллах Гюлен. Интересуваме се от връзките на тези страни в повече от 50 страни по целия свят, не става дума специално за Германия, заяви турският заместник министър-председател.
За да предотврати погрешно тълкуване на стъпките на Анкара, впоследствие решихме да оттеглим искането си от Интерпол, допълни той, отбелязвайки, че в този труден момент Турция е направила всичко възможно да отговори на исканията и проблемите на инвеститорите.
Мога да уверя бизнес общността, че оставаме отворени за инвеститорите, както сме били и досега.
В същото време заместник министър-председателят на Турция изрази увереност в това, че турско-германските отношения успешно ще издържат на изпитанието на времето.