София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антарктида като хоби и начин на живот

Разказва геодезистът Борислав Александров

6 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Борислав Александров е от хората, след срещата с които усещането за сюрреалистичност се заселва за дълго в съзнанието ти, а усмивката отпечатва на лицето ти и остава там часове напред. Накратко – по професия преподавател по геодезия, пътешественик по призвание  и полярник  от почити 19 години.
Така започва вълнуващата история за четири успешни експедиции до Ледения континент. История, събрала в себе си адреналин, мъничко страх и огромна доза лудост, способна да те изпрати на края на света, за да видиш онова, за което милиони само мечтаят.
Това си спомня от първата си среща със снежната пустиня, Борислав. За негов късмет, корабът се завръща няколко дни по-късно с нужните провизии и така хората от експедицията са спасени. Уплахата обаче си струва, заради миговете, в които тишината на ледената пустош те обгръща.
Президентът Румен Радев връчи официално българския флаг на нашата експедиция, която заминава на 15 ноември. Част от нея е и Борислав, който поема на рискованото пътуване за 5 път. Там той ще остане два месеца, като ще посрещне поредна Коледа и Нова година далече от съпругата си Гергана и почти тригодишната си дъщеричка  Лора. Те обаче се отнасят с разбиране към приключенския му дух. А  Лора може би един ден ще тръгне по стъпките му, споделя надеждата си бащата и разказва през смях, че тя вече има своя своя любим пингвин.
Освен полярник, Борислав е и човек обиколил над 50 страни от цял свят. Посетил е места като Непал, Египет, Великденските острови и Перу, влизал е в загаснали вулкани и въпреки всичко видяно, казва, че не му стига и бърза да планува следващи пътешествия. В почивките от тях пък, преподава магията на своите студенти, защото вярва, че полученото трябва да бъде предадено нататък.
А до какви още вдъхновяващи кътчета от света се е докоснал Борислав Александров, пред какви опасности се е изправял, как семейството му гледа да екстремните му пътешествия и още много други подробности за живота на  приключенеца  ще разберете тази събота в предаването „Отблизо“ в 18:20 часа.