София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антикорупционен прах в очите

НДБГ: Новият орган ще събира информация за частна употреба

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Първите дни от поемането на ротационното председателство на ЕС, международното медийно пространство се тресе от критики срещу България и острата необходимост от ефективни мерки за справяне с корупцията по високите етажи на властта.Като оправдание за предприети такива , Парламентът прие на екс Закон за антикорупционен орган за конфликт на инереси и отнемане на незаконно придобито имущество, с ясното съзнание за незабавно последвалото вето, за чието налагане предупреждаваше месеци наред Президентът Румен Радев. Работата на членовете на Парламентарната Комисия по правни въпроси и гласувалите "за" депутати в пленарна зала , само потвърждава публикациите на международните медии , че България е корумпирана , но послушна. Да, корупция има, ефективност при справяне - не, но мерки се предприемат! "Абсолютен фарс е създаването на нов орган за борба с корупцията, който вместо да осигури прозрачност и безпристрастност в полза на гражданите , се отдалечава с отрицателен знак. Нека се създаде Обществен съвет към Комисията, ако се цели това!", заяви Радка Николова, зам.председател на Сдружение Движение на българските граждани.

"Една подобна комисия би следвало да е независима от изпълнителната власт, където се наблюдават случаи на корупция, а не да се контролира именно от Народното събрание, поставена в йерархична подчиненост на разследващите агенти. Кой кого ще проверява? Сами себе си ли ще разследват?..", възмущава се гост-експертът.

Друг интересен момент, по мнение на Йордан Гаврилов-председател на НДБГ, че този орган ще бъде използван като инструмент за репресия. Правомощието да се използват СРС-та без да има данни за тежко престъпление грубо нарушава гражданските права и личното пространство. Закриването на КОНПИ - един независим ефективен орган и прехвърлянето на отдели от ДАНС под шапката на новата комисия сочи само за опит за създаване на паралелна структура с неясни функции и правомощия с цел събиране на информация за частна употреба от висшите етажи на властта като средство за натиск.

"Ако наистина се желае да се постигне ефективност, трябва да се покрият основни критирии : създаване на Обществен съвет към Комисията, членовете да се излъчват от пет различни институции, да се развие собствена разследваща структура, независимост от изпълнителната власт, разширение на кръга от лица , които да обхваща Комисията”, коментира Николова.

НДБГ призовава членовете на Правната Комисия за професионална експертна работа при изработването на корекции на Закона в колизия с Европейското право и съобразно въведените политики и практики за борба с корупцията в останалите държави , членки на ЕС, с оглед на изграждането на нова модерна европейска визия в период на Председателство.