София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дянков е готов да сътрудничи на КПКОНПИ

Издирването на бившия финансов министър е прекратено

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) успя да открие Симеон Дянков. По-рано стана известно, че антикорупционният орган издирва бившия финансов министър, за да даде обяснение за доходите и активите си. Комисията е извършила проверка на имуществото на Дянков, но й липсвала информация за доходите му от времето, когато е работил в чужбина.

"След оповестяването на информацията, че Комисията се опитва да открие Симеон Дянков, бившият финансов министър се свърза с представители на КПКОНПИ и декларира готовност да сътрудничи с каквото е необходимо. Очаква се до края на деня Дянков да проведе разговори с инспектори на Комисията", се казва в прессъобщение на Комисията.

Бившият министър на финансите е обект на проверка от страна на КПКОНПИ след получено уведомление от Софийската градска прокуратура в началото на 2017 г. Известно е,  че Дянков е работил в Световната банка, а сега е в Лондон, затова от антикорупционния орган предполагат, че той има и други доходи, за които трябва да обясни. От Комисията трябва да получат информация и за доходите на съпругата на проверявания, а в случая проверяващите не могат да открият документ за сключен граждански брак на Дянков. Съпругата му е работила изцяло в чужбина и доходите й са от там, което допълнително затруднява разследващите.

Вчера стана известно, че съдът е запорирал имуществото на Трайчо Трайков, който заедно с Дянков е разследван заради продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. Обект на проверка Комисията е и другият обвиняем по делото - съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.