София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Антиправителствен протест в Албания

Демонстрантите се опитали да разбият вратите на министерския съвет

пропускане
5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

17 души бяха ранени при сблъсъци на антиправителствен протест в столицата на Албания Тирана. Сред пострадалите са и няколко полицаи и журналисти.

Поддръжници на албанската опозиция влязоха в сблъсъци с полицията, след като пробиха кордона от полицаи около сградата, където се помещава офиса на премиера Еди Рама. Сблъсъците избухнаха по време на антиправителствените демонстрации с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама, когото обвиняват в корупция.

Протестиращите хвърляха коктейли „Молотов“ и пиратки по охраняващите полицаи. След като демонстрантите се опитали да нахлуят през централния вход на правителствената сграда обаче, органите на реда използваха сълзотворен газ и палки, за да ги разпръснат.

Делегацията на ЕС в Тирана – от името на посланиците на държавите-членки на евросъюз, и посолството на САЩ осъдиха насилието на днешните антиправителствени протести в албанската столица и призоваха “и двете страни да се въздържат от насилие”.

Демонстрацията е била организирана от привърженици на опозиционната Демократическа партия.