София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Депутати заплашват в ефир журналист с уволнение

NOVA приема отправянето на заплахи от политици към журналисти за недопустимо поведение

6 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров днес заплаши журналист в ефира. В предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия, водещият Виктор Николаев питаше Тодоров за закупуване на изтребители и обвиненията му към президента Радев, че лобира за една от фирмите:
„Виктор Николаев, Нова телевизия: Този избор продукт на една шайка ли е, която иска да вземе поръчката за милиард и половина? (разговорът е за процедурата за купуване на изтребители)
Антон Тодоров, ГЕРБ: Много силни думи употребявате.
В.Н.: Те не са мои.
А.Т.: Ще ви изядат хляба.
В.Н.: Не са мои – поне думата „шайка“.
А.Т.: Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви. Тя и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ.
В.Н.: Какво казвате?
А.Т.: Какво казвам – ми не знам, обяснете ми що я няма...“
Малко след това интервю на сайта на Нова телевизия се появи този текст: "Депутат от ГЕРБ с недопустими оценки за работата на журналист от NOVA". „NOVA приема отправянето на заплахи от политици към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми.", се казва в изявление на телевизията.

От парламентарната група на ГЕРБ също разграничиха от Антон Тодоров с изказването: "ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме:
Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси.
За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори.
Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение."

Председателят на НС Димитър Главчев също повтори позицията, разпространена от ГЕРБ и каза, че на мястото на Тодоров би се извинил, „но аз не изпадам в такава ситуация. БСП предложиха Антон Тодоров да бъде изключен от ПГ на ГЕРБ , но председателят на парламента каза, че не може да се меси по този въпрос, защото не е част от ръководството на парламентарната група.