София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антракс в Украйна

Един човек е заразен

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Министерството на здравеопазването на Украйна съобщи за един случай на антракс в Одеса.  Инцидентът е локализиран, няма опасност от разпространение, съобщиха от пресслужбата на министерството във вторник.

По-рано бе съобщено за пет души, които са били хоспитализирани с подозрение за антракс.

"Петима души, които са участвали в клането на животните в село край Одеса, са откарани в болница със специфични симптоми на болестта по кожата, но резултатите от лабораторните изследвания, потвърдиха антрак при един пациент“,  се посочва в доклада на Министерството на здравеопазването.

Посочва се, че пациентът е с кожна форма на болестта, която се лекува с антибиотици и не представлява опасност за живота, както  белодробната форма. Освен това, антраксът е открит в месото на убитото животно и в почвата в двора, където е било заклано животното."Ситуацията е под контрола на местните власти. Специалистите на Държавната служба за безопасност на храните и защита на потребителите и Регионалните лаборатории извършват необходимите мерки за предотвратяване разпространението на болестта", се казва в доклада.

Anthrax е остра инфекциозна болест, която в случай на невъзможност да се осигури своевременна помощ, може да доведе до фатален изход. Тя се прехвърля на човек през месото на заразените животни и продуктите от тяхната обработка - кожи, кожа и така нататък. От човек на човек инфекцията не се предава.