София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АПИ дава пари за обходен път край Смолян

Причината е голямото срутище в района

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще финансира обходен път край Смолян, това съобщават от пресцентъра на ведомството. Нуждата от такъв алтернативен маршрут се появи, след като на  27 март в общината беше обявено частично бедствено положение, заради пропукания на склон, довел до  срутище в района.
 
Споразумението между пътната агенция и общината беше одобрено от общинския съвет в града,  като местната администрация  се зае да осигури плана за трасето, отчуждаването и обезщетяването на собствениците на имоти по него. 
 
Обходният път започва от разклона за село Влахово и преминава през труден за прокопаване планински терен.
 
Дни наред багери и тежки пробивни машини работиха, за да разбият твърдите скали по маршрута. Използвани бяха и взривове. Работата се забави спрямо предварителните разчети, които бяха пътят да е готов за 2 седмици.
 
Алтернативният маршрут е с  дължина около  километър, с 2 ленти и отводнителни съоръжения. Предвижда се да поеме всички превозни средства до 12 тона. В началото на строителството прогнозите бяха шосето да струва около 500 хиляди лева.
 
До реализирането на проекта, трафикът от 11-те откъснати села по поречието на река Черна към Смолян ще продължи да преминава през Рудозем.