София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АПИ иска спешни ремонти на мостове и тунели

Инспекциите са следствие на инцидента в Генуа

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Агенция пътна инфраструктура иска да бъдат извършени ремонти на големи мостове и тунели. Ако належащите реставрации не бъдат направени през следващите 3-4 години магистралите трябва да се затворят. По време на инспекция на ремонтните дейности на виадукт „Коренишки дол“ и моста при тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“председателят на Агенцията Светослав Глосов заяви, че подобни ремонти трябва да се извършват на около 8-10 години.

 Глосов посочи, че двете съоръжения трябва да са готови до края на октомври. По думите му двата виадукта не са ремонтирани от изграждане им. Очаква се през следващите седмици да започнат ремонтни работи по други пет обекта - три моста на магистрала „Тракия“ и един мост и един тунел на „Хемус“. По данни на АПИ в България има над 2 000 съоръжения по пътната инфраструктура, от които 17 се нуждаят от спешен ремонт.

 Председателят на АПИ каза още, че над 200 са мостовите съоръжения на „Пътна инфраструктура“. За всеки един от тях е изготвена спецификация на база на това на кой мост какво трябва да бъде направено, какъв е приоритетът и кога трябва да бъде ремонтиран.

 Възобновените проверки по съоръженията у нас са следствие на срутилия се виадукт в Генуа, при който загинаха 40 души. От АПИ обясниха, че некачествените материали, използвани при построяването на съоръженията, както и липсата на поддръжка, са основната причина за лошото им състояние в момента.