София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АПИ: Местен политик с претенции точно кой да го спасява в преспите

Автобус с 40 японски туристи е закъсал през нощта в снега

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

До 3,30 часа тази сутрин десетина души бяха принудени да прокопават път в изключително тежки условия, за да стигнат до лидер на една организация, който държеше да бъде спасен лично от АПИ. Стигнахме до него, но спасителната техника закъса и остана там. Сега ще трябва да я извадим, информира главен комисар Николай Николов. По думите му въпросният лидер е политик на местно ниво и е имал претенции точно кой да дойде да го спасява. Впоследствие стана ясно, че въпросният лидер е Петко Асенов от Национален център за развитие на ромите настоявал да бъде спасен лично от началника на АПИ в Ломско, а не от пожарната, съобщи "24 часа".
Освен този инцидент, друг такъв е настъпил заради неблагоразумието на шофьор. Автобус с 40 японски туристи е закъсал през нощта в снега, информира от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройство в оставка Лиляна Павлова. По думите й превозвателната фирма е постъпила изключително безотговорно, застрашавайки живота на чуждите граждани.
Такова поведение е недопустимо, категорична беше Павлова. Тя добави, че по случая са сезирани компетентните органи.
С изключение на тези два случая регионалният министър определи обстановката като спокойна и благодари на всички, които са се съобразили с предупрежденията за ограничения на движението и не са навлизали в затворените пътища. „Всички усилия, които положиха институциите в този процес, заедно с гражданите доведоха до това да можем наистина да обобщим една сравнително спокойна ситуация и нощ, която измина“, заяви Лиляна Павлова.
Добрата новина от деня е, че няма блокирани основни пътища към области. Затрудненият участък от пътя Добрич – Варна е отворен, информира комисар Николай Николов.
На територията на страната са се случили 116 пожара. За съжаление, докато вчера вечерта населените места без електрозахранване бяха 57, днес те са 90. Работи се по отстраняване на повредата.