Гледай
на живо

Арести след протеста в Асеновград

В неделя се събраха 10 000 души от цяла България

Арести след протеста в Асеновград Около 10 000 души се събраха на поредния протест срещу циганското насилие в Асеновград в неделя... thumbnail text

Около 10 000 души се събраха на поредния протест срещу циганското насилие в Асеновград в неделя вечерта. Сред протестиращите имаше не само асеновградчани, но и хора от цяла България – рокери, футболни агитки и други. Шествието с национални знамена премина по главната улица.

Присъстващите пяха националния химн и скандираха „Българи – юнаци“.

Според полицията по време на протеста не е имало ексцесии, но след него иматрима души арестувани. Сред тях е и Петър Низамов-Перата, който е арестуван в Бургас и ще отговаря за нападение срещу журналист.

Полицията е блокирала подстъпите към циганската махала и късно вечерта попречи на част от протестиращите да влязат в гетото.

Главният секретар на МВР Младен Маринов каза в коментар на събитията, че засиленото полицейско присъствие в Асеновград ще остане, докато животът в града се нормализира.

В петък съдът остави в ареста и деветимата обвиняеми за побоя на гребната база в града в понеделник, когато цигани биха състезатели по гребане и техните треньори. Според полицията има още съпричастни по случая и те се издирват.