Гледай
на живо

Арести в Холандия заради фипрониловата афера

Задържани са двамата собственици на компанията „Chickfriend”

Арести в Холандия заради фипрониловата афера Мартин ван дер Б., на 31 години и Матийс И.Дж., на 24 години, собственици на компанията „Chick... thumbnail text

Мартин ван дер Б., на 31 години и Матийс И.Дж., на 24 години, собственици на компанията „Chickfriend”, оказала се замесена в скандала със заразените с фипронил яйца, са били арестувани в четвъртък, съобщават холандските медии.

Срещу тях са повдигнати обвинения за застрашаване на публичното здраве, като са снабдявали с пестицида фипронил птицефермите.

Фипронилът е забранен за използване в хранителната индустрия, но се ползва като съставка на почистващ препарат, а също и като средство за защита от бълхи и кърлежи.

Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че милиони яйца, заразени с фипронил, са попаднали в търговската мрежа на 15 европейски страни и Хонконг.

Според здравните власти заразените яйца не представляват опасност за здравето на хората, тъй като, за да има негативни последствия, концентрацията на фипронил в организма трябва да бъде висока. Специалистите успокояват, че един здрав възрастен човек може да изяде до 7 яйца дневно, без това да се отрази на здравословното му състояние.

Въпреки това всички заразени яйца бяха изтеглени от магазините, а в Холандия и Белгия започна разследване.

Двамата задържани собственици на „Chickfriend” ще останат в ареста, докато не приключи разследването.