София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

АРЕСТУВАХА 15 ЧЛЕНОВЕ НА „КОЗА НОСТРА“

ПОМАГАЛИ СА НА МАТЕО МЕСИНА ДЕНАРО – ИЗДИРВАН ГЛАВАТАР НА СИЦИЛИАНСКАТА МАФИЯ

9 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Голяма операция на областната дирекция "Антимафия" в Палермо завърши с арестуването на 15 предполагаеми помагачи на най-издирвания в света главатар на сицилианската мафия "Коза ностра" Матео Месина Денаро, който се укрива вече 22 години.

Арести и обиски в провинциите Палермо и Трапани са извършени от полицаи от оперативните служби и карабинери от поделението за специални операции (РОС).
Антимафиотите заявиха, че босовете на "Коза ностра" продължават да използват старинния метод на комуникация посредством размяната на бележчици, жаргонно наричани "пицини". За разпределителни пунктове на "пицините" са използвани две ферми, чиито собственици са арестувани. Комуникационната система е следвала стриктни правила. Бележчиците, грижливо сгънати и обвити в прозрачни лепенки, са били залагани в тайници в двете ферми, където босовете се събирали на съвещание. Те обаче никога не разговаряли в самите ферми, а само в околните полета, което значително затруднявало наблюдението и подслушването.
Припомняме, че Матео Месина Денаро е смятан за един от главните вдъхновители на серията атентати в началото на 90-те години на миналия век, чийто апогей беше убийството на антимафиотските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино в Палермо. Тогава от бомбите на "Коза ностра" във Флоренция, Милано и Рим загинаха 10 и бяха ранени 106 души, като бяха нанесени огромни щети на паметници на изкуството. В хода на бомбената кампания през лятото на 1993 година Матео Месина Денаро обявява, че заминава във ваканция и до момента не е открит.