София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха руския министър на икономиката

Държавният служител е обвинен във взимане на подкуп от 2 милиона долара

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Министърът на икономическо развитие на Русия Алексей Улюкаев не се признава за виновен за вземане на подкупи, информира ТАСС.

Улюкаев не признава вината си, той отрича факта, че е получил подкуп, както и всякакви други незаконни действия от негова страна, посочва агенцията.

Руският министър на икономиката и развитието Алексей Улюкаев e арестуван по обвинения за вземане на подкупи в големи мащаби. Това се съобщава на интернет страницата на Комитета по разследване на Русия.

Обстоятелствата на престъпленията са свързани с получаване подкуп от страна на държавния служител Алексей Улюкаев в размер на $ 2 милиона, се казва в изявлението.

Улюкаев е взел подкупа, за да даде положителна оценка, позволяваща на акционерната компания „Роснефт” да придобие държавни акции от дружеството „Башнефт” в размер на 50 на 100.

Според РИА Новости прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков вече е реагирал на задържането. Той е заявил, че "това е много сериозно обвинение, което изисква много силни доказателства." И да реши нещо по този въпрос, според Песков, може само съдът.

Репортери от „Интерфакс” съобщиха, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, че парите са били прехвърлени на Улюкаев по време на следствен експеримент под контрола на силите за сигурност.

Министърът на икономиката е единственият заподозрян по случая, информира източник, близък до ситуацията.
Други подсъдими по делото все още няма. Извършва се проверка за евентуалното участие на други лица.

Председателят на Националния комитет за борба с корупцията Кирил Кабанов заяви, че очаква, че след ареста на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев наказателно дело може да бъде открито и срещу други длъжностни лица.

Той коментира, че не изключва в същото положение да се окажат и други министри.

Ако някой е нечестен, то явно има причина да бъде нервен, каза той в отговор на въпроса дали са възможни нови арести на ръководители на министерско ниво.

Според РИА Новости Улюкаев е бил обект на разследване от страна на ФСБ в продължение на година. По информация на президентския прессекретар Дмитрий Песков, Путин е бил наясно с акцията още от самото й начало.