Гледай
на живо

Арестуваха шеф на руска енергийна компания

Карина Цуркан е задържана за шпионаж

Арестуваха шеф на руска енергийна компания Членът на Борда на директорите на голямата руска държавна енергийна компания "Интер РАО" Карина Цурк... thumbnail text

Членът на Борда на директорите на голямата руска държавна енергийна компания "Интер РАО" Карина Цуркан е задържана по подозрение в шпионаж. По непотвърдена информация рускинята е шпионирала за Румъния.

За случая стана ясно от съобщение от съда в московския район Лефортово. Твърди се, че Цуркан е отведена в следственото управление на Федералната служба за сигурност миналия петък, 15 юни. Делото е секретно, няма насрочена дата за началото на процеса. Ако Цуркан бъде призната за виновна, може да бъде осъдена на до 20 години затвор. От енергийната компания към момента не дават коментар.

Карина Цуркан се е занимавала с търговските отношения в енергийната компания. Освен руско гражданство, тя е гражданка и на друга държава, която за момента не е известна.

"Интер-РАО" се появи през 1997 г. като дъщерно дружество на "РАО ЕЭС России". Компанията се занимава с внос и износ на електроенергия. Най-големият акционер в компанията е "Роснефтегаз" (27.6%), а други 18.6% са в ръцете на Федералната компания за електропреносни мрежи (ФСК).