София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има задържан за бомбения терор в САЩ

14-а подозрителна пратка получи милиардера Том Стайър

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Американските правоприлагащи органи задържаха заподозрян в изпращането на бомби в САЩ. Това беше потвърдено от президента Доналд Тръмп по време на реч в Белия дом в петък.

По-рано ФБР съобщи за 14-а подозрителна пратка, адресирана на милиардера Том Стайър, който е дарител на Демократическата партия и е водил кампания за импийчмънт на президента Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

За изпращането на 13 пратки със самоделни взривни устройства е задържан 56-годишният Сизар Сейък. Сред адресатите му бяха бившите президенти на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън, бившият държавен секретар и кандидат-президент Хилари Клинтън, финансистът Джордж Сорос и актьорът Робърт де Ниро. Всички те са известни с критиките си към президента Тръмп. Две от 14-те пратки бяха изпратени и в редакцията на телевизия Си Ен Ен.

За щастие нито едно от устройствата не е избухнало и няма пострадали при тези инциденти.

"Имам удоволствието да съобщя, че полицейските служители са задържали заподозрения“, каза Тръмп. "Не трябва да разрешаваме политическото насилие да се вкоренява в Съединените щати, ние не можем да допуснем това да се случи, аз съм готов да направя всичко възможно, за да предотвратите това да се случи", категоричен бе американският лидер. "Дадох нареждане да не пестят никакви ресурси, за да намерят извършителите и да ги изправят пред съда", отбеляза той в речта си в Белия дом.

 

Тръмп подчерта, че всички участници в изпращането на бомбите до видни личности в Съединените щати ще бъдат преследвани с пълна сила от закона.

На страницата си в Twitter американският лидер благодари на ФБР, американското министерство на правосъдието и полицията в Ню Йорк за "невероятната им работа".

Тръмп добави, че не смята да се обажда на бившия президент Барак Обама или на някой от другите хора, до които бяха изпратени самоделни взривни устройства.

Бих го направил "ако те го искаха. Мисля обаче, че ще минем и без това", каза Тръмп. Той похвали ФБР, правосъдното министерство, прокуратурата и полицията за тяхната "невероятна работа, умения и решителност" в разследването, довело до арестуването на Сизар Сейък.

По-късно, на предизборен митинг в щата Северна Каролина, Тръмп обвини медиите, че използват ситуацията със Сейък, за да отбележат политически точки срещу него, предаде Ройтерс.

"През последните часове видяхме усилията на медиите да използват зловещите действията на един човек, за да отбележат политически точки срещу мен и Републиканската партия", каза Тръмп. Присъстващите скандираха: "Си Ен Ен пет пари не струва!"