София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуван е президентът на Нисан

Занижавал е данните за доходите си

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Карлос Гон, президент на съюза "Рено - Нисан - Мицубиши", е арестуван в Япония след разпит за предполагаеми злоупотреби, съобщиха телевизия NHK и вестник Yomiuri. Новините около един от най-успешните мениджъри в света на автомобилното производство предизвикаха рухване на акциите на "Нисан" с 12-15% в Париж и Франкфурт.

Според вестника Гон, който е също така и председател на алианса Renault-Nissan- Mitsubishi), е заподозрян, че е занижил размера на доходите си във финансовите декларации. По данни на агенция "Киодо" той вече доброволно е дал показания пред токийската прокуратура.

Публикувано във факти.бг: След разпространяването на новината за ареста на Гон търговията на Токийската фондова борса, която е най-големият фондов пазар в Азия, е била прекратена, така че акциите на Nissan не са пострадали. Същевременно обаче в Париж акциите на Renault се сринаха с 3.10%.

Вътрешната проверка установила, че в продължение на години Гон и Кели за занижавали данните за доходите на Гон в отчетите пред фондовата борса в Токио. Разкрити били и случаи на използване на активи на компанията за лични цели на президента със съучастието на Кели.

"Нисан" се извини на акционерите си, а на съвета на директорите е предложено Гон и Кели да бъдат отстранени от постовете. Започнали са обиски в централата на "Нисан" и на други места.

Новината е разтърсваща за японските бизнес среди, коментира "Ройтерс", тъй като Гон има много добра репутация заради измъкването на "Нисан" от ръба на фалита. Освен това той е сред малцината добре приемани чужденци в страна, където все още не е обичайно някой извън Япония да е толкова високопоставен мениджър. Отстраняването му ще постави под въпрос бъдещето на алианса, който той лично оформи и обещаваше да сплоти още повече трите компании, преди да се оттегли от позицията на главен изпълнителен директор.