София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Арктическите ледове се топят

НАСА алармира, че ледената зона в Арктика намалява

6 годиниЛюбопитно 11 Боряна Райчева

Площта на леда в Арктика се е променила през изминалата зима - средата на март площта му достигна най-ниските възможни стойности, чупейки рекорда през 2015 г., 2016 г. и 2017 г., съобщават от НАСА.
Тази година, както е отбелязва Клеър Паркинсън, климатолог от Центъра за космически полети на НАСА, площта на арктическия лед до 17 март възлезе на едва 14,48 милиона квадратни километра, което е почти идентично до стойностите, които се наблюдават в началото на пролетта на 2017 г.
Това е важно, тъй като продължава 13-годишната тенденция за намаляване на площта на леда през зимните месеци, което е потенциално свързано с необичайно високите температури през декември януари и февруари в Арктика и от другата страна на Северното полукълбо като цяло. Според текущите оценки на НАСА температурата е средно 8-10 градуса по-висока в Арктическия кръг, отколкото в дните преди индустриалната революция.

Както отбелязва Паркинсън, една от причините за поставянето на нов рекорд е, че през последната зима Арктика е преживяла няколко периода на затопляне наведнъж, а и на Северния полюс периодично са преживявали положителни температури.

Основна заплаха за ледената шапка на Арктика, според учените от НАСА днес са не само ненормално високите температури, но и големите пукнатини в многогодишния лед на Гренландия в края на зимата. По-нататъшното им разширение може да доведе до разцепване на ледената шапка и ускоряване на топенето й през следващите години.