София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Армения отново без премиер

Депутатите не одобриха кандидатурата на Пашинян

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Опозиционният лидер Никол Пашинян не получи необходимия брой гласове от депутатите при гласуването в парламента на Армения снощи и страната остана без премиер. „За“ Пашинян гласуваха 45 депутати, а той се нуждаеше от одобрението на  53-ма в 105-местния парламент.

От управляващата Революционна партия отказаха да гласуват за това опозиционният лидер да оглави правителството на страната.

В същото време протестите в Армения продължават. След като стана ясно, че няма да бъде избран Пашинян призова последователите си да не спират демонстрациите. Той се обърна към държавните служители да се включат в общата стачка и техните поддръжници и да използват всички средства за гражданско неподчинение, включително блокиране на улици и пътища. По-специално той каза, че трябва да се блокира пътят към летището.

Днес се очаква държавните служители  да обявят обща стачка. "От 8.15 часа провеждаме общо действие на гражданско неподчинение, обявяваме обща стачка, блокирайки всички улици, пътища, пътища към летището", каза опозиционният лидер.

Исканията на протестиращите остават същите - избирането на "кандидат от народа" за министър-председател на Армения.

Поддръжниците на Пашиниан изразиха готовността си да проведат митинг в Ереван "преди победата".

Междувременно стана ясно, че арменският парламент отново ще направи опит да избере премиер на страната на 8 май, предаде ТАСС. 

Според законодателството на Армения, ако членовете на парламента не успеят да изберат премиер, в рамките на седем дни трябва да се проведе друг кръг от гласуване. Ако и вторият опит е неуспешен, парламентът трябва да бъде разпуснат.