София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Армията е готова да прибере онкоболната Теодора

Извършват се проверки на лечителката

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Армията е в готовност да помогне на тежкоболната Теодора като я транспортира със самолет от Инстанбул до България, но за момента няма такова искане, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Първоначалното запитване е било Теодора да бъде прибрана в страната с военен самолет от Бразилия, обясни той.

"Може да се осъществи, но нашите специалисти от ВМА, изразиха становището, че този самолет трябва 4 пъти да каца, да зарежда и да излита. Това може да влоши състоянието на пациента. Прецени се, че това не е разумният вариант", заяви Каракачанов.

По негови думи пациентката ще бъде транспортирана до Инстанбул придружена от частна медицинска фирма.

Теодора, която е болна от рак, заминава за Бразилия с надеждата да намери духовно и физическо лечение. Състоянието й драстично се влошава и прибирането й в България става невъзможно.

Към момента са събрани около 130 000 лв за онкоболната. Очаква се тя и съпругът й да кацнат в България на 4 май.

Здравните власти започнаха проверка на лечителката Кармен Лазарова, довела до влошеното състояние на Теодора. Засега е установено, че тя се е представила и като медиум, но не фигурира в официалните регистри на регионалната здравна инспекция.