София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арнаудова: На МВР се плаща за охрана

Използването на частна охрана щяло да доведе до разпад на държавността

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Президентът и главният прокурор – всеки по отделно,  атакуваха пред Конституционния съд законовите промени, с които се дава възможност на кметовете да наемат частни фирми за охрана на цели населени места.

Според двамата, опазването на обществения ред и на националната сигурност по Конституция са изрични правомощия на държавните органи и е недопустимо да се прехвърлят на частни фирми.

„Българските граждани вече плащат за сигурността си с данъците, които се събират. Недопустимо е втори път да трябва да плащат за същата услуга“, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и посочи, че затова главният прокурор е поискал част от разпоредбите в Закона за частната охранителна дейност да бъдат обявени за противоконституционни. С тези разпоредби се създава риск за нарушаване на правата на българските граждани, коментира тя.

По думите й, би се стигнало до разпад на държавността, ако прехвърлим отговорността за опазване на обществения ред върху частни субекти.

„В Конституцията е записано, че осигуряването на обществения ред е задължение на Министерски съвет. Държавната политика в тази област се осъществява от МВР. Същината на проблема е, че българските граждани все по-рядко се обръщат към органите на МВР за съдействие. Нашият призив към българските граждани е да подават сигнали и да имат куража да кажат истината, за да се справяме с престъпността“, обясни Арнаудова.