София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Асад: САЩ трябва да се оттеглят от Сирия

Сирийският президент не изключи нови атаки от Вашингтон и Запада

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Сирийският президент Башар Асад заяви, че Съединените щати трябва да се оттеглят от сирийската територия.

"Това е нашата земя и да я освободим е наше право и задължение. И американците трябва да напуснат. Рано или късно това ще се случи ", каза той в интервю за RT.

Държавният глава отбеляза, че САЩ са нахлули в Ирак "без правно основание".

"Ирак не е изключение, а и Сирия. Народите в нашия регион повече няма да търпят чужда намеса ", добави Асад.

Той посочи, че Западът, воден от САЩ, се опитва да възпрепятства уреждането на ситуацията в Сирия.

"В отговор на успехите на сирийската армия, развитието на политическия процес и цялостното подобряване на ситуацията, стремежът към стабилност, нашите опоненти се опитват да отблъснат победата ни от нас. Основно това е Западът, воден от Съединените щати и техните кукли в Европа и нашия регион и техните наемници в Сирия. Те правят това и подкрепят терористични групи, като помагат  новите сили да проникнат в Сирия и да възпрепятстват политическия процес ", подчерта той.

Според него основната задача на Дамаск е да действа по-бързо от Запада.

"И мисля, че в това се справяме добре. Трудно е да се посочат точните термини. Въпреки това, ние се приближаваме към това, очевидно е, "каза президентът.

Башар Асад отбеляза, че е невъзможно да бъдат изключени евентуални атаки срещу Сирия в бъдеще.

"Това не може да бъде изключено. Вашингтон ежедневно нарушава нормите на международното право - в различни области и по различни причини. Така че всяка страна по света може да стане обект на такава атака. Какви са правните основания за тази атака? Защо техни самолети летят тук? Какви са правните основания за действията на така наречената "антитерористична коалиция", която в действителност подкрепя терористите? Никакви!“ ,  каза той.

Според него, докато "Съединените щати и техните кукли на Запад не спазват нормите на международното право, няма гаранции, че атаките няма да се повтарят".

Според него Русия няма да позволи трета световна война заради Сирия.