София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Асанж започна преговори за екстрадиране в САЩ, съобщи адвокатът му

Той би се съгласил, ако информаторът Брадли Мененг бъде помилван

7 годиниПравосъдие 15 Боряна Райчева

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж започна преговори по екстрадирането в САЩ, на информатора на сайта – бившият американски военен Брадли Менинг, след решението на Вашингтон да смегчи натиска върху него, съобщи за шведската информационна агенция „ТТ“ адвокатът Пер Самуелсън.

По-рано Асанж заяви, че е съгласен с екстрадиране в САЩ, ако властите помилват Менинг, който призна пред съда през 2015 година, че е бил с женска самоличност, под името Челси. Менинг ще излезе на свобода през май 2017 година, след седем години затвор, вместо 35, каквато беше присъдата на съда.

"Той започна преговори по тази точка и очаква инициатива от американска страна“, заяви Самуелсън.


Той подчерта, че Менинг не е помилвана. „САЩ не казва, че Менинг не е извършил престъпление. Затова Асанж не може повярва, че САЩ няма да му предявят обвинения“, заяви адвокатът.

По думите му Асанж е готов да преговаря по прекратяването на следствието срещу него. Това означава, че той в такъв случай би могъл да замине за Швеция. Аснаж не е направил това до сега, тъй като се е опасявал да не бъде ектрадиран в САЩ.

Както заяви Асанж, цитиран от адвоката си, решението за предсрочно освобождаване на Менинг е победа за всички хора. „Това означава, че неправилно са преследвани тези, които будят тревога“, каза Самуелсън.

Шумният скандал около Уикилийкс се разрази след публикации на сайта за документи на дипломатическата служба в САЩ, в края на ноември 2010 година. Към настоящия момент Асанж се намира на територията на Великобритания и се укрива в посолството на Еквадор, където му беше предоставено политическо убежище. Британският върховен съд постанови екстрадирането на Асанж в Швеция, където властите го обвиняват в престъпление от сексуален характер. Самият основател на Уикилийкс се опасява, че ще бъде предаден на властите в САЩ, където го грози смъртно наказание.