София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асансьор с работници пропадна в Бургас

Пострадалите са настанени в болница

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Асансьор пропадна от 3-4 метра височина в сградата на частна фирма в Бургас. Фирмата се занимава със стъклопакети и по време на инцидента в асансьора е имало работници, които са пренасяли стъкла.

Трима работници са пострадали от изпочупените при падането стъткла. Откарани са в бургаска болница, където предстои да се установи видът на нараняванията им.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение, което в момента е запечатано от полицията и тече разследване.

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 бр. повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липсва изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика, който ще бъде в размер до 10 хил. лв.