София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асеновград отново се готви за протести

Според протестиращите, ромите имат закрила от властта

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Асеновград отново се готви за протести, четири месеца след като роми нападнаха деца спортисти от отбора по гребане. Родителите на пострадалите деца са получили разпореждане от съда, с което се прекратява досъдебното производство срещу 11 от ромите, пребили децата.

Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите деца, каза пред бТВ, че се притеснява, „че ще пуснат циганите под гаранция. Не знам кой, по какъв начин ги пази, страх ме е за деца, ако ги пуснат“, каза притесненият баща. Той обясни, че децата му са спрели да ходят на тренировки, заради преживяния шок, а също така не искат да посещават и училище.
Лелята на същите тези две деца, каза, ромите имат политически чадър: „Това са едни гласоподаватели, които са ценни за властта, а хората, които правим нещо за тази държава, явно нищо не означаваме“.

Друг от протестиращите, каза, че не го е страх от ромите, въпреки че е получавал смъртни заплахи по телефона. Той подчерта, че ще излиза отново на протест, докато не се разреши проблемът.

Хората се заканват,че са готови да стигнат до столицата и да протестират пред парламента. Новият протест е насрочен за неделя в 4 часа следобед.